Balance Breathing

Ademhalen, dat doe je toch automatisch, dat hoef je toch niet te leren? Zeker. Ademen gaat vanzelf, want adem is leven. Maar ontspannen ademen is niet altijd vanzelfsprekend. Let maar eens op je ademhaling als je iets spannends doet, als je stress hebt of als je iets ervaart wat je raakt. Zonder dat je je er bewust van bent, houd je je adem in of ga je over op een hoge borstademhaling. En dat heeft effect: op je lichaam, je voelen, je denken en je zijn.

Onze emoties zijn onlosmakelijk verbonden met onze ademhaling. Hoe is dat bij jou? Adem je diep in je buik of meer in de borst? Is je ademhaling rustig en gelijkmatig of sla je onbewust stukjes over? Hoe ademt je middenrif? Wat gebeurt er met jouw ademhaling tijdens spannende momenten? Als de ademhaling zich kort aanpast en dan weer in een rustig ritme terugkomt, geeft dat geen problemen. Echter, vanaf onze eerste ademtocht tot aan nu maken we van alles mee dat ons emotioneel raakt en passen we onze ademhaling regelmatig aan nieuwe situaties aan. Dat vormt ons adempatroon. Door alleen al dit patroon te observeren, vertel je veel over hoe je – onbewust – in het leven bent gaan staan.

Je lichaam heeft alles in zich, maar kun je er ook bij? Tijdens een ademsessie leer je weer volledig te ademen en kom je op een heel natuurlijke manier weer in contact met je hele lichaam en ‘zijn’. Beter leren ademen is een groot cadeau voor jezelf, voor wat je uit het leven kunt halen. En je hebt het altijd bij je.

Sunflower

Wat is een ademsessie?

Tijdens een ademsessie lig je comfortabel op een matje. Je wordt je bewust van je ademhaling. Onder mijn begeleiding ga je dieper ademen. Je ademt in het begin bewust en alert om de ademhalingsgebieden te openen. De pauzes tussen de ademhalingen laat je steeds meer achterwege, wat heel onnatuurlijk aanvoelt. Dit noemen we verbonden ademen. Je ademt door je mond, waardoor grote hoeveelheden zuurstof je lichaam instromen. Je ademhaling is hoorbaar en de nadruk ligt op de inademing. De uitademing laat je in één keer los. Het energieniveau van je cellen stijgt en de ademhalingsgebieden die afgesloten zijn kunnen zich weer openen. Ik ondersteun je daarbij. Er zijn drie gebieden waar de ademhaling te zien is en waar we onze adem naartoe kunnen laten stromen: de buik, het middenrif en de borst.

Dit ritme wordt na enige tijd min of meer automatisch: je ademt zonder moeite en zonder inzet. Je kunt de vastgezette spanning voelen doordat het in die lichaamsdelen kan gaan tintelen, verstijven of verkrampen. Dat voelt niet altijd aangenaam, maar je hoeft er niet bang voor te zijn. Je natuurlijke ademhalingspatroon herstelt zich en je krijgt er enorm veel ruimte en vrijheid voor terug.

Door de ademhaling volledig te openen en te verbinden worden beladen emoties voelbaar en geïntegreerd. Je ervaart meer ruimte in je lichaam en in je hoofd.

Hoe meer vastzittende emoties en daarbij behorende gedachtepatronen je integreert, hoe vitaler je lichaam wordt, meer levenscapaciteit je tot je beschikking hebt, hoe dichter je komt bij wie jij werkelijk bent. Bij jouw ware natuur. Vrij en blij.

Ga je de uitdaging aan?