World of Chi 'Leven volgens jouw natuur'

Hoe het begon

Het is alweer bijna 20 jaar geleden dat ik voor het eerst in aanraking kwam met Chi Neng Qigong, ook bekend als Zhi Neng Qigong, een relatief nieuwe bewegingsleer die vanuit China naar Nederland kwam. Ik was er meteen door gegrepen. Een begrijpbare vorm van qigong, gebaseerd op de duizenden jaren oude oosterse kennis, die precies paste bij mijn holistische visie op leven en gezondheid. “Dit is het”, ging er door me heen, toen ik een kleine advertentie van Patricia van Walstijn in het kleine krantje van Andromeda-uitgeverij zag staan. Ik volgde een 1-daagse workshop om zelf te ervaren wat het was en wist ook: “hier heb ik nu helemaal nog geen tijd voor”. Ik voorvoelde een belangrijke omslag in mijn leven. Met een jong gezin en een snel groeiend bedrijf wás daar bij mij ook nog geen ruimte voor. Maar het zaadje was geplant…

Een paar jaar later rook ik mijn kans en ik volgde opnieuw een workshop. Toen was ik om. Dit is wat ik wilde in mijn leven, ook al had ik geen idee hoe dat er verder uit zou kunnen zien. Ik volgde in de weekenden workshops, begon thuis te trainen en dacht bij mezelf dat ik dan net zo goed de opleiding kon volgen, zodat ik dan misschien ooit wel zelf les kon gaan geven. Het had een grote impact op mijn leven, wat tot dan toe in het teken had gestaan van het volgen van man, bedrijf en het opvoeden van onze kinderen. Vooral datgene doen waarvan ik dacht dat dat van mij verwacht werd en daar was op zich niets mis mee. Een beetje aandacht voor mezelf misschien…

Hoe dan?

Door dagelijks de oefeningen te doen, kwam ik dichter bij mijn gevoel en wat ik voor mezelf belangrijk vond. Ik ontdekte mijn passie voor het leven zelf. Wat is het leven eigenlijk, wat doen we hier en wat is mijn plaats daarin? Ik begon me vooral veel af te vragen, antwoorden te zoeken en te vinden. Een lange weg van cursussen, opleidingen, workshops op het gebied van gezondheid en persoonlijke ontwikkeling. En daartussen door speelde mijn leven zich af. Echtscheiding, de ziekte en het overlijden van mijn moeder en dierbare vrienden, nieuwe relaties en het steeds weer opnieuw uitvinden van mijzelf. De bewegingsleer Chi Neng Qigong was steeds mijn rotsvaste leidraad om bij mijzelf te leren blijven, te accepteren wat ik niet kan veranderen, uitdagingen aan te gaan en mijzelf te ontwikkelen. Sterker en stabieler te worden om datgene te doen wat bij me past en waar ik gelukkig van word.

World of Chi

Het was voor mij de reden om “World of Chi” in het leven te roepen, 1 juli 10 jaar geleden. Hiermee creëerde ik voor mezelf een kader voor alle activiteiten die met gezondheid, innerlijke rust, balans en persoonlijke groei te maken hebben. Thuiskomen in de wereld van chi, van Liefde met de grote L, de levensenergie achter de vorm zoals wij die ervaren in het dagelijks leven en de wetmatigheden die daarop van toepassing zijn. We hebben er allemaal mee te maken, maar we (h)erkennen ze vaak niet. Dat is waar ik over wil leren, waar ik mee wil werken en waar ik in wil groeien. De energie van de natuur.

Nieuwe stap

Toen vorig jaar het pand in de Marktstraat beschikbaar kwam, zag ik de kans om een nieuwe stap te zetten. Het was tijd om mijn visie breder uit te dragen, om meer mensen mee te nemen in de mogelijkheden die Chi Neng Qigong biedt. Want Chi Neng is vooral een weg die je zelf loopt en jij weet als geen ander wat er in je leeft en wat je nodig hebt. In ieder mens schuilt een uniek potentieel, een prachtig cadeau wat je aan jezelf en aan de wereld te bieden hebt. Het is de kunst om dat vrij te maken. En, niet onbelangrijk, je wordt er gezonder, sterker en soepeler van. Voor velen – terecht – een doel op zich. In een tijd waarin velen van ons te maken hebben met kleine kwalen, chronische aandoeningen, burn out of ernstige ziektes, biedt Chi Neng Qigong een zachte, maar krachtige aanvulling op onze westerse beleving van gezondheidszorg. Zonder al te hoge verwachtingen te scheppen kan ik vertellen dat ik het meer dan eens heb meegemaakt dat er al na één les grote veranderingen ervaren werden.

Om echte genezing te bewerkstelligen is er natuurlijk meer nodig, dan is het belangrijk om de oefeningen in je dagelijks leven te integreren. Maar dat kan dan ook. Als je de basisoefeningen hebt geleerd, kun je al snel zelf thuis oefenen. Daardoor behoud je zelf de regie over je leven. Dat is altijd fijn, en zeker wanneer je te maken hebt met ziekte of aandoeningen.

Een eigen plek

Dat er in mijn buurt geen gelegenheid was om met elkaar te oefenen en ervaringen te delen, heb ik zelf erg gemist. Een wekelijkse stimulans om door te gaan, juist als het lastig werd en ik tegen allerlei weerstanden aan liep. Ook dat heeft me gemotiveerd om een vaste plek te creëren, waar meerdere keren per week samen getraind wordt en waar je gelijkgestemden vind om mee te delen. Een plek om te groeien. Een plek om te leren leven volgens jouw natuur!

Half mei gaan de deuren open. Je bent van harte welkom!

Deel dit bericht

Geef een reactie

Andere blogs